Wie dacht dat een groen dak of zonnepanelen op zichzelf goud waren heeft het mis. De combinatie tussen de twee is er namelijk één van synergie. Wanneer je zonnepanelen hebt kunnen deze namelijk meer rendement opleveren wanneer je op datzelfde dak ook een groen dak hebt liggen. Hoe dat zit legt specialist Gert-Jan van Groendakspecialist in dit artikel uit op basis van wetenschappelijk onderbouwing.

Hoger rendement

De combinatie tussen zonnepanelen en een groen dak is een hele bijzondere. Biodiversiteit en nog efficiënter energie opwekken tegelijkertijd. Dat zit zo: wanneer het warm wordt en zonnepanelen op hun hoogtepunt zitten qua opwekken van energie, dan kan de warmte ze ook opbreken. Té warme zonnepanelen leiden namelijk tot een verlaagde opbrengst van de gewonnen zonne-energie.

Anderzijds hebben we het groendak, dat juist temperatuur verlagend werkt. Wanneer het groendak wordt gecombineerd met de zonnepanelen op één dak, dan zorgt dit ervoor dat de zonnepanelen minder warm worden waardoor de opbrengst van de panelen verhoogd wordt, dat komt onder meer doordat een groendak niet zo snel wisselt van temperatuur. Dat komt onder andere door het waterbergende vermogen van het groen dak.

Schrik niet, met een groendak op hetzelfde dak als de zonnepanelen kan de opbrengst met zes tot achttien procent verhoogd worden. Als je dat over de jaren heen gaat berekenen, dan is dat nogal wat dat je extra aan opbrengst kunt verdienen in de warme dagen. 

Terugverdientijd

Hoe zit het dan met de terugverdientijd, hoor ik je denken. Tja, dat is een vraag die we best wel lastig kunnen beantwoorden. Wat we wel kunnen zeggen is dat het groendak zich over tijd gemakkelijk terugverdient, geeft Gert-Jan aan.

Het hangt er namelijk nogal vanaf, wat voor groendak je precies aanlegt en hoeveel zonnepanelen er op het dak liggen ten opzichte van het groen op het dak. Dergelijke besparingen zijn binnen bepaalde marges wel goed te berekenen, echter is de besparing die je met een groen dak kunt maken wel per situatie afhankelijk, vervolgt Gert-Jan.

Steeds meer animo

Gert-Jan merkt dat er steeds meer animo ontstaat voor een groendak bij mensen die zonnepanelen op hun dak hebben. Ze horen van bekenden over de combinatie, die besparend kan werken en tegelijkertijd ook nog eens resulteert in een verhoogde biodiversiteit, extra groen en de andere vermogen welke een groen dak met zich meebrengen.

Bron: Researchgate

Ciriminna, Rosaria & Meneguzzo, Francesco & Pecoraino, Mario & Pagliaro, Mario. (2019). Solar Green Roofs: A Unified Outlook Twenty Years On. 10.20944/preprints201902.0074.v1.