Onze energierekening verlagen was recent vooral een duurzaamheidskwestie. Hoewel iedere euro korting natuurlijk mooi meegenomen voor ons Nederlanders, was betalen voor elektriciteit tot voor kort geen groot probleem voor ons. Maar sinds 2022 betalen we opeens fors meer voor deze nutsvoorziening. We weten allemaal dat duurzame apparaten en groene stroom (zoals zonnepanelen) werken, maar er zijn ook andere, minder voor de hand liggende, methoden om de energierekening te drukken. Je vindt er vier hieronder.

Koken in een zak

Stoofvlees of ovengerechten zijn smakelijk en makkelijk te maken. Helaas slurpt stoven enorm veel energie. Hoewel de pan van het vuur halen en in de oven stoppen al zeker bijdraagt aan een het minderen van je torenhoge gasrekening, is er nog een betere oplossing. Je kunt namelijk je eten in een soort zak stoppen.

Deze zak lijkt qua materiaal een beetje op een enorme ovenwant. Je eten blijft er zo warm in, dat het langzaam doorgaart. Op die manier bespaar je enorm veel energie. Wie vaak stoofgerechten maakt, kan de aanschafprijs van de zak er al na een jaar gebruiken uit halen.

Vergelijk leveranciers

Hoewel je zou denken dat stroom, stroom is, is er zeker een enorm verschil bij wie je die stroom afneemt. In Nederland zijn inmiddels allerlei aanbieders actief. Niet elke aanbieder is even voordelig in elke regio of voor elke persoon. Er zijn daarom handige vergelijkingssites waarmee je in een handomdraai kunt zien welke leverancier voor jou de goedkoopste is. Op die manier zorg je ervoor dat de stroom die je huis binnenkomt alvast zo goedkoop mogelijk is.

Gooi je droger eruit

We moeten voor eens en voor altijd een machine in een slecht daglicht stellen: de droger is een echte energieslurper. Als je duurzaam en goedkoop bezig wilt zijn, is een wasje ophangen aan de lijn een goede keuze. Ja, het is wat meer werk, maar door was te drogen aan de lijn bespaar je enorm veel kosten en voorkom je bovendien dat kleding krimpt.

Trek de stekkers er eens wat vaker uit

Het is niet altijd de energieslurper, zoals de droger, die jouw energierekening de pan uit doet rijzen. Je kunt bijvoorbeeld ongemerkt stroom verbruiken door apparaten op standby te laten staan of door te vergeten de stekker uit het stopcontact te trekken.

Experts noemen deze vorm van energie gebruiken ook wel sluipverbruik. Per maand zal het ‘ontstekkeren’ van je apparaten geen enorm verschil maken, maar als je het bekijkt over een langere periode, zoals een jaar, is het verschil vrij groot.