De lente is voor veel mensen het fijnste seizoen om in te kamperen. De dagen zijn
aangenaam warm en gedurende de nacht koelt het lekker af. Zoals bij elk seizoen het geval is brengt de lente allerlei voor- en nadelen met zich mee op het gebied van kamperen.

De lente is voor veel mensen het fijnste seizoen om in te kamperen. De dagen zijn aangenaam warm en gedurende de nacht koelt het lekker af. Zoals bij elk seizoen het geval is brengt de lente allerlei voor- en nadelen met zich mee op het gebied van kamperen.

Doordat het tijdens lentenachten flink af kan koelen, soms wel tot rond het vriespunt, is het aan te raden om voor goede isolatie te zorgen tijdens het overnachten. Wanneer je op een slaapmat op de grond slaapt, bijvoorbeeld in een tent of onder een tarp, is het aan te raden om een slaapmat te gebruiken die voldoende isolatie biedt. Een normaal luchtbed is hiervoor ongeschikt omdat deze geen isolatie biedt. Isolatie vanuit de bodem is belangrijk doordat een slaapzak aan de onderzijde niet isoleert. Dit komt doordat de slaapzak aan de onderzijde wordt geplet doordat je hier op ligt waardoor de slaapzak aan de onderzijde het isolerende vermogen verliest.

Als slaapzak kan het best gekozen worden voor een goede 3-seizoenen slaapzak. Een zomerslaapzak zal niet voldoende isoleren en een winterslaapzak zal al snel te warm zijn voor de lentenachten. Wanneer je in een hangmat overnacht kan je kiezen om een onderdeken in combinatie met een slaapzak of topquilt te gebruiken. Ook kan je gebruik maken van een slaapmat in combinatie met een topquilt of slaapzak.

In de lente wordt de natuur wakker. Dit geldt ook voor ongewenste insecten zoals bijvoorbeeld teken. Het is daarom aan te raden om voor goede bescherming te zorgen tegen deze ongewenste insecten. Een goede oplossing hiervoor is een klamboe. Veel tenten en hangmatten zijn voorzien van een geïntegreerde klamboe. Wanneer je onder een tarp verblijft is het aan te raden om een losse klamboe te gebruiken. Dit kan een hangende klamboe zijn of bijvoorbeeld een klamboetent. Voor de echte minimalisten bestaan ook klamboe die je over het hoofdeinde van een slaapzak kunt plaatsen. Op deze manier bespaar je op gewicht in vergelijking met een klamboetent of hangende klamboe.

Wanneer je ‘s avonds bij het kampvuur wilt ontspannen kan het aan te raden zijn om een middel zoals DEET te gebruiken om teken te weren. Zorg er ook voor dat je de kleding die je overdag draagt niet meeneemt in je tent of hangmat om er zeker van te zijn dat teken je ‘s nachts niet kunnen storen.