We wonen in een tijd waarin duurzaamheid centraal staat in bijna elk aspect van ons leven. Als je erover nadenkt om je huis te verbouwen, zou duurzaamheid je leidraad moeten zijn. Het is niet alleen gunstig voor het milieu, maar ook voor je portemonnee op de lange termijn. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het op een milieuvriendelijke manier verbouwen van je huis.

1. Overweeg gerecycled bouwmateriaal

Kies voor tweedehands materialen in plaats van nieuwe. Het hergebruiken van materialen is een geweldige manier om de milieu-impact van je verbouwing te verminderen. Je kunt tweedehands materialen vinden op websites zoals marktplaats, bij kringloopwinkels of speciaalzaken.

2. Ga voor duurzame materialen

Als je nieuwe materialen nodig hebt, ga dan voor duurzame opties. Deze materialen hebben meestal een langere levensduur, zijn niet giftig, en hebben een lage ecologische voetafdruk. Voorbeelden zijn duurzaam geproduceerd hout, natuurlijke isolatiematerialen zoals houtvezel en cellulose, en leem, een materiaal dat waterdamp opneemt en vochtregulerend werkt.

3. Profiteer van de zon

Bij een verbouwing kun je de natuur in je voordeel gebruiken. Overweeg om meer glas, natuursteen of keramische tegels aan de zonnige kant van je huis te plaatsen om de warmte op te vangen en vast te houden. Aan de noordkant kun je dan juist meer isoleren om warmteverlies tegen te gaan.

4. Verminder je energieverbruik

Tijdens de verbouwing is het ook een goed moment om energiezuinige maatregelen te nemen. Denk bijvoorbeeld aan het installeren van slimme meters om je energieverbruik bij te houden of goede isolatie om warmteverlies te beperken.

5. Denk aan de toekomst

Bij een duurzame verbouwing is het belangrijk om vooruit te denken. Hoeveel jaar kun je met deze verbouwing vooruit? En hoe kunnen de te verbouwen ruimtes in de toekomst worden gebruikt? Op deze manier zorg je ervoor dat je investering duurzaam is op de lange termijn.

6. Gebruik technologie in je voordeel

Er zijn veel apps en tools die je kunnen helpen bij het duurzaam verbouwen van je huis. Ze kunnen je bijvoorbeeld helpen bij het kiezen van duurzame materialen of het verminderen van energieverbruik.

7. Zorg voor verantwoorde afvalverwerking

Verbouwen betekent ook: afval. Huur een container voor al het afval dat tijdens de verbouwing vrijkomt. Heb je vooral veel stenen en beton, huur dan een puincontainer, die is veel goedkoper. En hier komen we bij een belangrijk punt: wat is puin eigenlijk?

Wat is puin?

Puin is het steen gerelateerde afval dat vrijkomt bij sloopwerkzaamheden. Denk aan bakstenen, dakpannen, grindtegels, metselpuin en beton. Het is goed om dit apart te houden van ander afval omdat het direct gerecycled kan worden zonder extra sortering. Dit verlaagt de milieudruk aanzienlijk en draagt bij aan het behoud van natuurlijke bronnen.

Als je een puincontainer of puinbak huurt, is het belangrijk om alleen puin erin te gooien. Geen gipsproducten, geen puinzakken, en geen ander afval. Dit komt omdat puin na inzameling niet meer wordt gescheiden en direct naar het recyclingbedrijf wordt gebracht. Zit er ander afval in (zelfs al is dit een klein beetje) dan moet de container gesorteerd worden en krijg je een flinke naheffing. Dat is zonde.

Tip: een puincontainer 6m3 is maar een paar tientjes duurder dan een 3m3. Je hebt snel meer afval dan je dacht, dus huur voor zekerheid sowieso een 6 kuub.

Alle beetjes helpen

Dus, of je nu een kamer wilt opknappen, een nieuw dak wilt installeren of een complete renovatie plant, elke stap die je neemt om je huis duurzamer te maken is een stap in de juiste richting. Vergeet niet, elk klein beetje helpt. Dus begin vandaag nog met het plannen van je duurzame verbouwing. Het is als het planten van een boom: de beste tijd om te beginnen was 20 jaar geleden. De tweede beste tijd is nu.