Zonnepanelen, korter douchen en overgaan naar een inductie kookplaat. Tegenwoordig komen er steeds meer manieren bij waarop je je huis kan verduurzamen. Van hele kleine tot hele grote veranderingen, allemaal kunnen ze wat bijdragen aan een beter klimaat. 

In dit artikel zal de waterpomp centraal staan: wat is dit nou eigenlijk voor een apparaat? Aan de hand van drie vragen lichten we een aantal belangrijke zaken toe, zodat jij beter weet wat je aanschaft.

Wat doet een waterpomp?

Een warmtepomp zouden we kunnen omschrijven als een innovatief warmtesysteem: het haalt warmte uit de omgeving waar je woont en gebruik deze om jouw huis op te warmen. Ideaal toch? Dat is wel zeker. In tegenstelling tot een ‘normale’ verwarming of gaskachel, gebruikt een warmtepomp geen fossiele brandstoffen. Dit is dan ook de reden dat je te maken hebt met een duurzame energiebron. Goed voor het klimaat én jouw huis. 

Hoe functioneert een waterpomp?

Zoals gezegd verzamelt de warmtepomp warmte uit de omgeving, daarmee wordt bedoeld de buitenlucht of bijvoorbeeld het grondwater. Dit wordt vervolgens verzameld en tot een bruikbare temperatuur gemaakt zodat het geschikt is om het huis mee op te warmen. Het grote voordeel van een warmtepomp is dat het meer energie levert dan dat het verbruikt. In het kort verplaatst een warmtepomp dus warmte van een koude naar een warme ruimte. Zo heb je dus geen last van koude voeten of handen in de komende herfst-en wintermaanden. 

Soorten warmtepompen

Misschien was je al een beetje overgehaald voor het aankopen van een warmtepomp, maar dan rijst nog de vraag welke je moet kiezen. Er zijn namelijk veel soorten warmtepompen. Het grote verschil tussen deze warmtepompen zit hem eigenlijk in waar zij de warmtebron vandaan halen. Twee voorbeelden zullen wij kort toelichten.

Een populaire warmtepomp is de hybride-warmtepomp. Dit is een pomp die samenwerkt met de cv-ketel. Dit is dus niet een volledige vervanging van je bestaande warmtesysteem, maar eerder een samenwerking. Het grootste deel van de tijd verwarmt de warmtepomp namelijk jouw huis, maar als het erg koud is kan de cv-ketel bijschieten door te helpen. Bij de Daikin hybride warmtepomp kan je zelf instellen bij welke temperatuur dit is. 

Een andere variant waar je voor kan kiezen, is de lucht-water warmtepomp. De naam zegt het eigenlijk al: de warmte wordt uit de buitenlucht gehaald en vervolgens gebruikt om jouw vloerverwarming, radiatoren of douchewater bijvoorbeeld te verwarmen. Met een Hitachi warmtepomp maak je een duurzame en warme keuze.