Nu duurzame technologieën met de dag gangbaarder zijn, zien we ook steeds vaker dat men ervoor kiest om deze technologieën met elkaar te combineren. Of in ieder geval dat men de wens heeft om dit te doen. Om die reden is het dan ook belangrijk dat er voldoende informatie beschikbaar is over het onderwerp. Vandaar dat we vandaag dieper duiken in de mogelijke combinaties van duurzame technologieën die op dit moment al te maken zijn.

Welke duurzame technologie voor thuis is er?

Om echter richting de combinaties van duurzame technologieën te gaan, moeten we eerst wel weten wat nu precies de opties zijn. Wat ondanks dat er momenteel veel interesse voor is, is het nog lang niet zo dat iedereen precies weet welke verduurzamingsmogelijkheden voor thuis er op dit moment zijn. Laten we ze daarom stap voor stap even doornemen:

  • Zonnepanelen: Het begint allemaal met de zonnepanelen. Van de zonnepanelen weet iedereen in Nederland intussen wel dat het een goede zet is. Het is dan ook geen toeval dat er de afgelopen jaren zoveel zonnepanelen op de Nederlandse daken zijn verschenen. Terwijl het rendement van de technologie jaar na jaar omhoog ging, bleven de prijzen dalen. Het duurt dan niet lang alvorens iedereen overstag is. Met zonnepanelen op je dak lever je een bijdrage aan een schonere wereld, terwijl je tegelijkertijd ook nog eens op je energierekening bespaart. Wie wil dat nu niet?
  • Laadpaal: Een iets minder voor de hand liggende optie is de laadpaal. Voor de laadpaal geldt dat deze wel bezig is aan een serieuze opmars. Echter is het nog lang niet zo dat bijna iedereen een laadpaal voor de deur heeft staan. Dit terwijl er opnieuw toch wel hele significante voordelen bij komen kijken. Op het moment dat je in een elektrische auto rijdt, ga je dan ook veel baat hebben bij deze technologie. Je hoeft bijvoorbeeld nooit meer de deur uit om je auto op te laden. Deze laadt gewoon op terwijl jij binnen zit of ’s nachts aan het slapen bent. De Wallbox Pulsar is misschien wel de beste laadpaal op de markt.
  • Hybride omvormer: De hybride omvormer is een nog relatief onbekende vorm van technologie. We hebben het hier dan dus niet over een normale omvormer, maar om een speciaal model. Dit apparaat is namelijk in staat om de opgewekte stroom van de zonnepanelen richting een tijdelijke opslaglocatie te vervoeren. Het is daarbij dan niet eens nodig om de stroom direct om te zetten in wisselstroom, ook al is het hier wel toe in staat. Dankzij een hybride omvormer creëer je dus meer mogelijkheden in huis.
  • Thuisbatterij: De tijdelijke opslaglocatie waar we het bij het vorige punt over hadden, is de thuisbatterij. De thuisbatterij kun je namelijk volledig opladen met stroom en dit vervolgens weer gebruiken op het moment dat je het nodig hebt. Bijvoorbeeld wanneer de zon niet meer schijnt. Het idee is dat je deze overtollige stroom dan opslaat op het moment dat je het niet nodig hebt, in plaats van dat je het teruglevert aan je energieleverancier. Zo ga je efficiënter om met de ‘gratis’ stroom die je opwekt. Je ziet dit dan ook terug in de energierekening.
  • Warmtepomp: Tot slot is ook de warmtepomp nog een vorm van duurzame technologie. Het is namelijk bepaald niet onbelangrijk om de wereldwijde CO2-uitstoot terug te dringen. Een goede methode om dit voor elkaar te krijgen, is door minder gas te verbranden. Bij de verbranding van gas komt namelijk aardig wat CO2-vrij. Een warmtepomp werkt daarentegen op elektriciteit en gebruikt dus stroom om een woning warm te krijgen.

Daarmee zijn er dus tal van losse, interessante technologieën. Maar wat zijn nu slimme combinaties om te maken?

Zijn duurzame technologieën goed te combineren?

Wil je het maximale uit je duurzame technologie halen? Dan is het slim om verschillende opties met elkaar te combineren.

Haal bijvoorbeeld bij Wallbox Nederland een laadpaal, terwijl je tegelijkertijd zonnepanelen op je dak legt. Hierdoor is het in potentie mogelijk om je auto op te laden met de stroom die je zonnepanelen opwekken.

Of kies voor een hybride omvormer en een thuisbatterij, om nog meer controle te hebben over je eigen stroomvoorziening. Je bent dan in één klap een heel stuk minder afhankelijk van je energieleverancier.

Voor veel mensen is het combineren van dergelijke technologieën een prettige gedachte. Het betekent namelijk dat je optimaal gebruikmaakt van de mogelijkheden die het hedendaagse leven te bieden heeft. Je leeft hierdoor groener dan ooit tevoren, terwijl je tegelijkertijd flink wat geld bespaart. Zodoende ontstaat er een win-winsituatie waar veel mensen waarschijnlijk erg jaloers op gaan zijn.

Welke duurzame combinaties springen bij jou op dit moment in het oog? Wacht niet langer dan nodig is en zet vandaag nog de eerste stap richting een duurzame toekomst!