Je kunt tegenwoordig met geen mogelijkheid meer om duurzame mobiliteit heen. Het gaat overal om duurzaam (elektrisch) rijden en het verminderen van de uitstoot, mede door het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen. Wanneer duurzaam rijden in een breder perspectief gezet wordt, zie je echter al snel dat er veel meer gedaan kan worden om duurzamere mobiliteit naar een hoger niveau te tillen. Welke opties zijn er en wat kun je zelf doen wanneer je niet direct een EV aan wilt schaffen?
Duurzaam rijden en de elektrische auto worden vaak in één adem genoemd. Begrijpelijk, maar lang niet zo terecht als je in eerste instantie zou denken. De stap naar volledig duurzame mobiliteit is namelijk geen stap, maar een sprong. De aanschafprijs van de elektrische auto is relatief hoog, zeker wanneer je de aanschafkosten van een laadpaal aan huis meeneemt, waar je al snel meer dan € 1000 voor neer moet leggen (zonder verzwaring van de netaansluiting). Aangezien deze stap voor veel huishoudens te groot is, is het interessanter om te kijken naar mogelijkheden die wél passen op dit moment.
Verduurzaming kan ook in kleinere stappen. Bijvoorbeeld door de fiets te pakken wanneer je naar de buurtsuper gaat, carpoolen met die collega die feitelijk toch langs je huis komt op weg naar het werk en de auto niet onnodig lang warm te laten lopen. Het is belangrijk om te onthouden dat elke stap in de juiste richting een goede stap is en dat lang niet iedereen binnen nu en een jaar een EV op de oprit kan hebben. Tenzij er een fikse lening afgesloten wordt, maar juist dat heeft niets met duurzaamheid op de langere termijn te maken.
Slimme en schone mobiliteit hoog op de agenda van Rijkswaterstaat
Tegelijkertijd gaat duurzame mobiliteit om véél meer dan de auto’s waarin we rijden. Dat ziet ook Rijkswaterstaat in, waar een breed programma uitgewerkt is om meer aandacht te maken voor slimme en schone mobiliteit. Dat gaat om het terugdringen van de stikstofneerslag, optimaal gebruikmaken van een (beperkte) infrastructuur om doorstroming te verbeteren en het terugdringen van het geluidsemissieniveau. Om meer inzicht te geven in de ontwikkelingen, mogelijkheden en de plannen, heeft Rijkswaterstaat zelfs een complete website gewijd aan duurzame mobiliteit.
Grofweg zijn er drie verschillende manieren om verduurzaming van de mobiliteit tot stand te brengen. De eerste manier is bestaande mobiliteit verschonen, waar de elektrische auto in beeld komt. De tweede manier is mobiliteit veranderen, bijvoorbeeld door de fiets of het openbare vervoer te gebruiken. De derde manier heeft alles te maken met smart mobility en draait om het verminderen van de mobiliteit, door kortere reizen mogelijk te maken (en uiteraard het werken vanuit huis dat tegenwoordig hoog op de agenda staat).
Doelstelling: een CO2-reductie van maar liefst 55%
Wanneer het gaat om duurzaam rijden, dan gaat het over de overkoepelende doelstelling: een CO2-reductie van minstens 55% in 2030 ten opzichte van het peiljaar 1990. De lat ligt hoger in Nederland omdat kabinet-Rutte de beoogde Europese doelstelling van 49% te laag vond. Om dit mogelijk te maken, is het belangrijk dat er gewerkt wordt vanuit een totaalbeeld. Dus niet alleen de auto’s, maar ook alle andere vormen van transport en mogelijkheden om CO2-uitstoot terug te dringen met elke keuze die we kunnen maken.
Niet alleen vanuit overheden, want dit kun je nu al zelf doen
Wat betekent dit nou concreet voor jou? Het betekent vooral dat elke stap die je zet richting duurzamere mobiliteit een goede stap is. Niet alleen voor de klimaatdoelstellingen en het milieu, maar uiteindelijk ook voor je portemonnee. Schonere auto’s kosten immers minder in de wegenbelasting én wanneer je minder vaak moet tanken, bespaar je geld. Er zijn tal van manieren waarop je zelf aan de slag kunt met duurzamer rijden, zoals:
- Geen onnodige kilometers rijden, zeker niet wanneer je ook kunt lopen of fietsen.
- De juiste autobanden én juiste bandenspanning maken een enorm verschil op het gebied van brandstofverbruik en geluidsemissie tijdens het rijden.
- Overweeg het openbaar vervoer eens, zeker wanneer dit past bij jouw reisschema’s en de mogelijkheid om van A naar B te komen met het ov.
- Bespreek de mogelijkheid tot carpoolen eens op het werk en vergeet niet te vermelden dat dit iedereen geld kan besparen.
