Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker onderwerp in onze samenleving. We willen langer gebruik kunnen maken van spullen en willen verantwoord omgaan met ons milieu. De speelgoedwinkel krijgt ook te maken met de vraag naar duurzaam speelgoed. In deze tekst worden er drie tips gegeven voor het kopen van duurzaam speelgoed. De eerste tip is om te kijken naar wat voor materiaal er is gebruikt voor het speelgoed. Er is kwalitatief goed en duurzaam materiaal nodig. Je kunt dit bijvoorbeeld bekijken door een kwaliteitslabel die aan het speelgoed is geplakt. 

Een lange levensduur is vereist

Speelgoed kopen doe je om een kind, of soms volwassenen, voor een lange tijd plezier aan iets te laten beleven. Dit kan alleen als speelgoed een lange levensduur heeft. Beschikt het speelgoed hier niet over. Dan heeft het voor zowel het kind als voor ons milieu weinig nut. Het is natuurlijk belangrijk dat iemand lang gebruik kan maken van zijn of haar speelgoed. Je gunt iemand lang plezier met een cadeautje. Daarnaast is het slecht voor ons milieu wanneer speelgoed kort meegaat. Zo zou er meer weggegooid worden. Het lang gebruik maken van spullen helpt ons milieu. De tweede tip is daarom om goed op levensduur te kopen.

Veiligheid staat altijd voorop

De laatste tip om duurzaam speelgoed te kopen is veiligheid. Dit moet altijd voorop staan. Iemand moet er namelijk mee kunnen spelen zonder dat het vergiftigingen, verwondingen of andere vormen van letsel oplevert. Bekijk speelgoed goed voordat je het koopt en lees de informatie altijd door. Hierin staan mogelijk dingen die je niet zo één, twee, drie kunt zien. Wanneer de veiligheid gegarandeerd is kun je een speelgoed item kopen voor iemand. Wordt de veiligheid betwijfelt? Kijk dan verder, want zonder veiligheid is het geen duurzaam speelgoed.